Leverfunctie

De lever (Latijn: iecur, Grieks: hepar) speelt een zeer belangrijke rol bij de stofwisseling (metabolisme) van gewervelde dieren en de mens. Het orgaan ligt in het menselijk lichaam rechtsboven in de buikholte en is omsloten door de onderste ribben van de borstkas. De lever is het meest actieve orgaan en tevens ook een van de zwaarste en meest veelzijdige organen van het menselijk lichaam.

Leverfuncties

leverfunctie

De leverfunctie kun je vergelijken met een chemische fabriek. In de lever spelen zich diverse processen af die belangrijk zijn voor een gezond functionerend lichaam. Bij de leverfuncties worden drie hoofdgroepen onderscheiden:

  • Vasculaire functie: de lever bevat een relatief groot bloeddepot en kan bijdragen aan het ontwikkelen van rode bloedcellen (deze ontwikkeling heet erythropoiësis).
  • Secretoire functie: de lever produceert gal, dat vervolgens wordt opgeslagen in de galblaas.
  • Metabole functie: de leverfunctie draagt sterk bij aan diverse stofwisselingsprocessen, zoals de koolhydraatstofwisseling, de vetstofwisseling, de eiwitstofwisseling, ontgifting (detoxicatie) van stoffen, de hormoonafbraak en de opslag van ijzer.

De lever draagt ook bij aan het op peil houden van de lichaamstemperatuur; de activiteiten van de lever leveren zoveel warmte op dat daarmee het lichaam op temperatuur gehouden wordt.

Lees meer over deze leverfuncties in het artikel Leverfuncties – welke functies heeft de lever?.

Verminderde leverfunctie

In tegenstelling tot de andere organen van het menselijk lichaam zal een beschadigde lever weer aangroeien (liver regeneration). Het is hierdoor goed mogelijk om een lever te ‘klonen’ door een deel te amputeren en te gebruiken als implantaat, dit noemt men living donor liver transplantation. Bij zowel de donor als de ontvanger zullen, als het proces slaagt, beide levers weer aangroeien tot een normale omvang.

Als echter het zeer fijn opgebouwde leverweefsel wordt verwoest en overwoekerd wordt door bindweefsel, zal de leverfunctie sterk achteruit gaan. In zo’n geval zal de lever verschrompelen (levercirrose). Dit kan zeer veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld alcoholisme, virale hepatitis en ijzerstapeling.

Bij ernstige vermindering van de leverfunctie zal het lichaam zichzelf gaan vervuilen, wat zeer ernstige en zelfs fatale gevolgen kan hebben.

Het is daarom belangrijk om goed voor je lever te zorgen:

  • Matig het gebruik van tabak, alcohol en cafeïne.
  • Eet bij voorkeur natuurlijke voeding zonder chemische toevoegingen, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen.
  • Zorg voor dagelijkse beweging, bij voorkeur in de buitenlucht.
  • Voorkom gepieker en stress-situaties en neem voldoende rust.

Lees meer over de leverfunctie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lever.

Gerelateerd