Bronchopneumonie

medisch-blog

Bronchopneumonie is een medische term voor: longontsteking die uitgaat van de luchtpijptakken.
Bronchopneumonie is opgebouwd uit twee begrippen:

  • broncho-: met betrekking tot de luchtpijpvertakkingen(bronchi);
  • pneumonie: longontsteking.

Bronchopneumonie is dus een longontsteking die ontstaat vanuit een luchtpijpvertakking (bronchus), en dan over het algemeen vanuit een ontsteking van de fijnere luchtpijpvertakkingen (bronchioli). Het begint vaak als een peribronchitis, een ontsteking in de weefsels rondom de luchtpijpvertakkingen, en gaat later over in bronchopneumonie.

Synoniem bronchopneumonie

Bronchopneumonie wordt ook wel lobulaire pneumonie genoemd. Het gaat hierbij dus om een klein longkwabje dat ontstoken raakt.

Symptomen bronchopneumonie

Verschijnselen van bronchopneumonie zijn koorts, hoesten en benauwdheid. Een primaire bronchopneumonie verloopt vrij mild en heeft verschijnselen die op griep lijken.

Typen bronchopneumonie

  • Bronchopneumonie na acute infecties: zoals mazelen, acute bronchitis, griep;
  • Hypostatische bronchopneumonie: vooral bij oudere, bedlegerige patiënten die te lang in dezelfde houding liggen kan slijmophoping en atelectase ontstaan, mede als gevolg van een zwakke hartwerking;
  • Aspiratiepneumonie: pneumonie na verslikken, dit kan ook na bewusteloosheid voorkomen – wanneer de ingeslikte stoffen zoals bloed, voedsel, pinda’s een bronchus afsluiten;
  • Submersiepneumonie: dit komt voor bij mensen die te water zijn geraakt (bijna verdrinking); de pneumonie ontstaat dan binnen 24 uur.

Oorzaken bronchopneumonie

Ziekteverwekkers die de ontsteking in gang kunnen zetten zijn de bacteriën pneumokokken, stafylokokken, streptokokken en haemophilus infuenzae. De bronchopneumonie ontstaat vaak na een virusinfectie zoals de griep, mazelen, verkoudheid. Zoals hierboven genoemd kan de bronchopneumonie ook ontstaan na verslikken of bij bedlegerigheid.

Behandeling bronchopneumonie

Een primaire bronchopneunomie behoeft niet altijd behandeling; bedrust kan voldoende zijn. Wel kan de huisarts antibiotica ter voorkoming en bestrijding van bacteriële infecties voorschrijven. Vaak is de patiënt zo’n twee tot drie weken ziek.

In een ernstig geval kan een longabces onstaan, in dat geval moet er zeker antibiotica worden toegediend en wanneer dat niet aanslaat is een chirurgische behandeling noodzakelijk (bronchoscopie) waarbij het zieke longdeel moet worden verwijderd.

Gerelateerd:

  • Hypoxemie: oorzaken, klachten, behandeling Wat is hypoxemie? Hypoxemie is een tekort aan zuurstof in…
  • Galstenen Galstenen komen vaak voor, en zijn meestal familiair. De aanwezigheid…
  • Extra uteriene graviditeit (EUG) Extra uteriene graviditeit (afgekort EUG) staat voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit…
  • Glossodynie Met de term glossodynie wordt ‘een brandende tong’ bedoeld. Dit…

Medisch woordenboek

Op deze website vind je een online Nederlands medisch en geneeskundig woordenboek met de betekenis van medische termen en begrippen. Ook worden regelmaat artikelen toegevoegd over veel gezochte onderwerpen met een heldere, eenvoudige uitleg van de medische terminologie.